Η Κάρπαθος είναι μετά τη Ρόδο, το δεύτερο σε έκταση νησί της Δωδεκανήσου.
Βρίσκεται ανάμεσα στη Κρήτη και Ρόδο, στο πέλαγο που από την αρχαιότητα πήρε το όνομα του απ' αυτήν "Καρπάθιο Πέλαγος".
Η γεωγραφική θέση του νησιού είναι σημαντική, αφού αποτελεί βασικό κρίκο της νησιώτικης γέφυρας που ενώνει την Κρήτη με τη Μικρασία και με τη μακρόστενη κορμοστασιά της δεσπόζει στις νοτιοανατολικές πύλες του Αιγαίου.
Στην Κάρπαθο υπάρχουν 12 χωριά. Αυτά είναι τα εξής: Πηγάδια, Απέρι, Βωλάδα, Όθος, Πυλές, Αρκάσα, Φοινίκι, Μενετές, Μεσοχώρι, Σπόα, Διαφάνι και Όλυμπος. Από αυτά το τελευταίο, -την Ολυμπο- πολλοί την έχουν χαρακτηρίσει σαν ολοζώντανο λαογραφικό μουσείο λόγω της ιδιαιτερότητας της οποίας έχει. Εκεί οι γυναίκες ακόμα "ζυμώνουν" το ψωμί τους και φοράνε την παραδοσιακή φορεσιά το "Καβάϊ" .
Το χωριό μου είναι το Όθος.
Το Όθος συχνά χάνεται στα σύννεφα, καθώς είναι το ψηλότερο χωριό της Καρπάθου σε 510 μέτρα υψόμετρο. Αυτό κάνει τα αμφιθεατρικά κτισμένα σπίτια του να διαθέτουν πανοραμική θέα προς την πρωτεύουσα Κάρπαθος. (βλέπε φώτο)
Παραδοσιακά σπίτια υπάρχουν σε όλα τα χωριά, αλλά εδώ μπορεί ο επισκέπτης να θαυμάσει το βοτσαλωτό δάπεδο, το ξυλόγλυπτο σουφά, τα υφαντά, τα κεντήματα και τα άλλα στολίδια με την ησυχία του, αφού ένα από αυτά τα σπίτια λειτουργεί ως μουσείο.
Στο Όθος υπάρχει επίσης και η πρώτη βιβλιοθήκη της Καρπάθου που προς το παρόν δεν λειτουργεί για το ευρύ κοινό. Περιέχει χιλιάδες τόμους Ελληνικών και ξενόγλωσσων βιβλίων καθώς επίσης και μεγάλη ποικιλία σε cd και εκπαιδευτικά dvd.
Στον ίδιο χώρο στεγάζεται και το βεστιάριο του ιστορικού πλέον συλλόγου <<εργασία & χαρά>> υπάρχουν περίπου 10 φορεσιές παραδοσιακές (κατωχωρίτικες και Καβάϊ) όπου χρησιμοποιούνται σε εκδηλώσεις του συλλόγου εντός και εκτός Καρπάθου.
Σε διπλανή αίθουσα στεγάζεται το λεγόμενο "κέντρο νεότητας" όπου εκεί υπάρχουν 5 σύγχρονοι υπολογιστές συνδεδεμένοι στο internet. Υπεύθυνοι για την λειτουργία του κέντρου με την σειρά που υπήρξαν είναι η Μαρία Χαλκιά, Χρήστος Καμπούρης, Σοφία Βασιλειώτη και Μανώλης Πρωτόπαπας. Στον συγκεκριμένο χώρο ο κάθε ένας μπορεί να <<σερφάρει>> στο διαδίκτυο πληρώνοντας ένα μικρό αντίτιμο
Το Δημοτικό σχολείο φιλοξενεί περίπου 10 παιδιά φέτος. Επίσης υπάρχει και το νηπιαγωγείο που φιλοξενεί παιδιά και από γειτονικά χωριά. Αξίζει να αναφέρω ότι τόσο το Δημοτικό όσο και το Νηπιαγωγείο έχουν σοβαρές ελλείψεις. Η πιο σημαντική έλλειψη είναι σε παιδιά αλλά αυτό το πρόβλημα θέλει εκτενέστερη ανάλυση. Επίσης οι ελλείψεις παρουσιάζονται σε υλικά αγαθά. Πχ θέρμανση, υπολογιστές νέας τεχνολογίας, σύγχρονοι μέθοδοι διδασκαλίας, συμμετοχή σε προγράμματα κ.α. Γι αυτό προτείνω σε όσους Οθείτες διαβάζουν αυτό το άρθρο να μεριμνήσουν ώστε να δοθεί και κάποια δωρεά στα σχολεία.
Ο Αρης είναι η επίσημη ερασιτεχνική ομάδα του χωριού. Συμμετέχουν ντόπιοι αλλά και όσοι έχουν Οθείτικη καταγωγή. Κάθε καλοκαίρι ξεκινάει το τοπικό πρωτάθλημα και ο Αρης έχει φέρει αρκετές φορές το κύπελλο στο χωριό δίνοντας μεγάλη χαρά σε μας του Οθείτες. Τα τελευταία χρόνια γίνεται μια μεγαλειώδης προσπάθεια ώστε να αποκτήσουμε γήπεδο, γι αυτόν τον λόγο έχει αγοραστεί οικόπεδο και έχουν ξεκινήσει οι εργασίες. (όποιος γνωρίζει περισσότερα ας μου γράψει στα σχόλια)
Το Όθος έχει δύο καφενεία ενώ παλιότερα υπήρχε πιτσαρία, ταβέρνα και ένα ιστορικό μπαράκι η <<Πασαρέλα>> που ακόμα το θυμόμαστε και το αναπολούμε εμείς που προλάβαμε έστω και λίγο να το ζήσουμε. Το πραγματικό όμως στολίδι του χωριού είναι το συντριβάνι και η βρύση με το τρεχούμενο νερό που βρίσκεται στην "Παναγία".
Στο Όθος ανήκουν οι Στες, μια περιοχή με περιβόλια και νερά. Εκεί, οι Οθείτες έχουν τα περβόλια αλλά και τα εξοχικά σπίτια τους ή αλλιώς "σταύλους" Ο Αγιος Παντελεημονας είναι η μεγαλύτερη εκκλησία που γιορτάζεται κάθε καλοκαίρι στις 26-27-28/7. Ένα τριήμερο πανηγύρι όπου εκεί οι Οθείτες δείχνουν την φιλοξενία και την αγάπη τους σε ντόπιους αλλά και "ξένους" προσφέροντας άφθονο φαγητό και κρασί δωρεάν.
Ακόμα εξοχές του Όθους είναι οι Κάλλενες όπου εκεί υπάρχει το ξωκλήσι του Αγίου Σημεών το οποιο γιορτάζει στις 31/8 πάλι με παραδοσιακό φαγητό, κρασί και χορό δωρεάν. Τέλος η <<Αγία Βαρβάρα>> είναι μια μικρότερη εξοχή με περβόλια και νερά λίγο πιο έξω από τις Στες.
Όσοι είστε από την Κάρπαθο είμαι σίγουρη ότι θα γνωρίζετε την φιλοξενία, την απλότητα και την καλοσύνη των Οθειτών. Όσοι απλά τα διαβάσατε νομίζω ότι είναι καιρός να μας επισκεφτείτε.....
Καλώς ήρθατε....!!!!!