Welcome

Εδώ θα βρείτε σκέψεις, όνειρα, ελπίδες, φιλοδοξίες, ανησυχίες και πολύ στρες. Έναν κόσμο που ισορροπεί ανάμεσα στην φαντασία και στην πραγματικότητα.

Τις μεγάλες αντιθέσεις και τα αντικρουόμενα συναισθήματα.

Εδώ θα βρείτε παιδικές φαντασιώσεις και την βαρβαρότητα του ρεαλιστμού που βιώνει κανεις, όταν μεγαλώσει.

Όλα εδώ, με μπόλικη χρυσόσκονη, τυλιγμένα με ζάχαρη, με γεύση γλυκό κεράσι, με μυρωδιά τριαντάφυλλου και βανίλιας. Όλα εδώ, σε ένα ποτήρι, να τα πιείτε και να ευχαριστηθείτε.

Καλώς ήρθατε στον κόσμο τον δικό μου.

8 Ιαν 2013

Δείξε μου τον σκύλο σου, να σου πω ποιος είσαι


Ήταν λίγες μέρες που είχα μετακομίσει στην Αθήνα λόγω σπουδών. Σεπτέμβριος του 1998. Είχα νοικιάσει ένα μικρό δωμάτιο στην οδό Αμερικής, στο κέντρο της Αθήνας για να είναι ευκολότερη η πρόσβαση μου στην σχολή, αλλά και για να είμαι κοντά σε μία ξαδέρφη που έμενε στην πλατεία Βικτωρίας.

Όταν έλεγα ότι μένω στην οδό Αμερικής, όσοι γνώριζαν από το κέντρο, έσπευδαν να με καλοτυχίσουν. «Πω πω! Κολωνάκι Μαρία, μπράβο!» Η αλήθεια είναι ότι μπορούσες να πεις ότι ναι, έμενα στο Κολωνάκι αλλά δεν συμμεριζόμουν  καθόλου μα καθόλου αυτό το συναίσθημα του θαυμασμού. (ή και ειρωνείας ή και ζήλειας)

Στο μικρό δωμάτιο της οδού Αμερικής άρχισα να καταλαβαίνω καλύτερα τον κόσμο. Είχα συνειδητοποιήσει από τότε ότι οι άνθρωποι σπάνια θα θέλουν το καλό σου (εξαιρείται η οικογένεια σου) αλλά και αν κάποιοι το θέλουν, θα είναι επειδή έχουν κάτι να κερδίσουν από σένα τώρα ή στο μέλλον.

Με τις σκέψεις αυτές να κυριαρχούν στο μυαλό μου, αποφάσισα να βγω έξω να κάνω μία βόλτα. Κατηφόρισα λίγο και βρέθηκα να περπατάω στην Πανεπιστημίου στο ύψος του νομισματικού μουσείου. Κόσμος πολύς πηγαινοερχόταν, τα κοσμηματοπωλεία του «Λαλαούνη» αστραυτογυάλιζαν, γυναίκες μόλις είχαν βγει από το κομμωτήριο, άλλες είχαν ψωνίσει από τις πολύ γνωστές μπουτίκ και κάποιοι κοστουμαρισμένοι κύριοι έτρεχαν προς κάθε κατεύθυνση.

Στο σύνταγμα περίμενα το φανάρι να γίνει πράσινο απέναντι από το ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρετανία» το οποίο πάντα χάζευα. Από πίσω μου άκουγα βήματα δυνατά και σταθερά. Ήταν οι τσολιάδες που θα έκαναν την αλλαγή στο μνημείο του άγνωστου στρατιώτη. Μηχανικά πέρασα στο απέναντι πεζοδρόμιο μαζί με το μπουλούκι των ανθρώπων που είχαν μαζευτεί στο φανάρι.

Περπατούσα χωρίς να αντιλαμβάνομαι ιδιαίτερα το τι συνέβαινε γύρω μου. Μία φορά έπεσε πάνω μου μία βιαστική κυρία, κάτι μου είπε το οποίο δεν κατάλαβα. Πάντως συγνώμη δεν ήταν, κάτι εκφραστικά μισόλογα και μία περίεργη γκριμάτσα στο πρόσωπο της με έκανε να αναλογιστώ ότι για κάτι είχα φταίξει, αλλά γιατί; Δεν έδωσα σημασία.

Συνέχισα τον δρόμο μου προς τα Μακ Ντόναλντς και καθώς ήταν Παρασκευή μεσημέρι, είχα αρκετό χρόνο στην διάθεση μου για ξέγνοιαστες βόλτες. Αποφάσισα να κατηφορίσω την οδό Ερμού ώστε να καταλήξω στην Καπνικαρέα που μου άρεσε πολύ να κάθομαι και να χαζεύω τις αυτοσχέδιες εκθέσεις που έφτιαχναν οι  καλλιτέχνες που μαζευόντουσαν εκεί.

Όσο αδιάφορο για την μόδα και να είναι ένα κορίτσι, όταν περπατάει στην Ερμού δεν μπορεί να μην χαζέψει τα μαγαζιά με ρούχα και ιδιαίτερα το ZARA. Έτσι και εγώ είχα σκοπό όχι μόνο να χαζέψω στον ZARA, αλλά και να μπω και μέσα να δω τις τελευταίες αφίξεις. Την παραπάνω παραδοχή μου φαίνεται την γνώριζαν πολύ καλά και οι άνθρωποι που ήθελαν να απευθυνθούν στο γυναικείο ένστικτο ή και συναίσθημα αν θέλεις.

Έξω από το μαγαζί με τα ρούχα που σας λέω, είχε μαζευτεί πολύς κόσμος. Είχαν κάνει ένα μεγάλο κύκλο. Κανείς δεν μιλούσε, μόνο κοιτούσαν. Τόσο πολύ κόσμο να χαζεύει κάτι δεν είχα ξαναδεί. Έσπευσα και εγώ να δω ποιο ήταν το αξιοθέατο.



Κάπως έτσι ήταν το σκυλάκι μου. 
Διάβασε την συνέχεια της ιστορίας αγοράζοντας το βιβλίο "Παράλληλες Σκέψεις..." Από την ενότητα ΑΓΟΡΑ ΟΝΕΙΡΩΝ. 

9 σχόλια:

Elen.G είπε...

Μαρακι μου υπαρχουν ομως και καποιοι ανθρωποι που ενο εμεις τους διωχνουμε με την συμπερηφορα μας αυτοι μας ακολουθουν πιστα λιγοι βεβαια αλλα υπαρχουν!!!!!!!!!!!

Μαρία είπε...

Ελένη εγώ δεν ξέρω κανέναν τέτοιο άνθρωπο. Δεν αποκλείω όμως ότι μπορεί να υπάρχουν κάποιοι.

Soula Orfanidou είπε...

Πολύ γλυκό!!!

Elia Zervou είπε...

Αντιφατικά τα συναισθήματα που ένιωσα μια και είμαι αντίθετη με τις πωλήσεις/αγορές ζώων και πολύ περισσότερο με την εγκατάλειψη, πόσω μάλλον κουταβιού στο δρόμο, ο κόσμος να γυρίσει τούμπα! Όμως, δεν περιμένω να είναι όλοι οι άνθρωποι συνειδητοποιημένοι φιλόζωοι, καθώς αυτό θέλει προβληματισμό και κυρίως ενασχόληση. Ο τρόπος που κλείνεις το κείμενο πάντως είναι καλή μαρτυρία για τα ζώα!

Μαρία είπε...

Σ΄ευχαριστώ που διάβασες το κείμενο μου Έλια. Αγαπώ τα ζώα αλλά δεν ξέρω κατά πόσο μπορώ να υποστηρίζω ότι είμαι φιλόζωη καθώς, μετά από το περιστάτικό που διάβασες δεν ξαναπήρα ποτέ μου κατοικίδιο. Θεωρώ ότι έπρεπε να είχα σκεφτεί περισσότερο πρωτού το αγοράσω αλλά ήμουν μόνο 18 χρονών και αρκετά παρορμητική. Μακάρι να μου είχε γίνει μάθημα η συμβουλή της κυρίας αλλά μερικά πράγματα θέλουν τον χρόνο τους για να ωριμάσουν στο μυαλό μας. Εκεί έχω καταλήξει.

Elia Zervou είπε...

Αν ήσουν 18 είναι διαφορετικά. Θεωρώ υπεύθυνη στάση ότι δεν ξαναπήρες ζώο, πάντως. Εννοώ που περίμενες ως τώρα.

Georgia Karvounaki είπε...

Μαράκι μου, εξαιρετικό κείμενο.. η εμπειρία με το κουταβάκι αποτυπώνει τα αισθήματα της κοινωνίας απέναντι στα ζώα.. μόνο όποιος δεν είχε ποτέ εμπειρία με ζωάκι μπορεί να τους φερθεί ανάλγητα. Η παραμικρή επαφή μαζί τους σε κάνει να τα αγαπήσεις παράφορα..
Είμαι σίγουρη ότι θα ζήσεις ευτυχισμένη μαζί τους από τώρα και στο εξής..

Ανώνυμος είπε...

Είμαι μια ευτυχισμένη σκυλομαμά εδώ και 4 χρόνια και διαβάζοντας την ανάρτησή σου μου ανέβηκε το αίμα στο κεφάλι με την συμπεριφορά της κυράτσας διαχειρίστριας. Μαράκι, νομίζω ότι σε είδε μικρό και εκμεταλλεύτηκε την αθωότητά σου. Μήπως ήθελε το διαμέρισμά σου για λογαριασμό της ή για κανέναν γνωστό της; Χα χα!

Αν αποφασίσεις να υιοθετήσεις σκυλάκι, σε παρακαλώ θερμά να προτιμήσεις αδέσποτο και πριν το πάρεις να ενημερωθείς για το κόστος (και δεν εννοώ μόνο οικονομικό) που θα έχει στη ζωή σου -- γιατί τα οφέλη σίγουρα τα ξέρεις.

Πολύ μικρότερο κόστος (ξανά, όχι οικονομικό) από τον σκύλο έχουν οι γάτες. Αν θέλεις να απολαύσεις την παρέα κάποιου κατοικιδίου και φοβάσαι τη δέσμευση του σκύλου, σκέψου το ενδεχόμενο της γάτας. Προσωπικά, η καρδιά μου χτυπάει για τα σκυλιά, αλλά γούστα είναι αυτά!

Μαρία είπε...

Ανώνυμη και εγώ έχω μία ιδιαίτερη αδυναμία στα σκυλάκια. Τις γάτες δεν τις συμπάθησα ποτέ. Μου φέρνουν στο μυαλό κάτι μεγαλοκοπέλες, μόνες που ζουν συντροφιά με μία γάτα γιατί χρειάζονται μεν παρέα αλλά δεν θέλουν ευθύνες δε.

Νομίζω ότι όταν σου δίνεται κάτι -έστω παρέα και συντροφιά από ένα ζώο- πρέπει να "πληρώνεις" το αντίστοιχο τίμημα. Ακόμα και αν αυτό είναι φροντίδα και βόλτα στην γειτονιά ή τον κτηνίατρο για εμβόλιο.

Οι άνθρωποι όμως -όχι όλοι ευτυχώς- είμαστε πολύ παράξενα όντα. Μερικές φορές διαλέγουμε να δίνουμε την αγάπη μας σε ανθρώπους που δεν την αξίζουν, ή πολύ απλά δεν την θέλουν και αυτό γυρνάει μπούμεραγκ σε μας.

Δεν έχω αποφασίσει ακόμα για το αν θα πάρω σκυλάκι και ο λόγος είναι ότι ζω σε ένα μικρό διαμέρισμα στο κέντρο του Πειραιά που θεωρώ απανθρωπο να έχω κλεισμένο ένα ζώο, επίσης, ταξιδεύω συχνά και τέλος δεν έχω ρωτήσει εάν επιτρέπονται τα σκυλια στην πολυκατοικιά μου γιατί μπορεί να την πατήσω ξανά :)