Welcome

Εδώ θα βρείτε σκέψεις, όνειρα, ελπίδες, φιλοδοξίες, ανησυχίες και πολύ στρες. Έναν κόσμο που ισορροπεί ανάμεσα στην φαντασία και στην πραγματικότητα.

Τις μεγάλες αντιθέσεις και τα αντικρουόμενα συναισθήματα.

Εδώ θα βρείτε παιδικές φαντασιώσεις και την βαρβαρότητα του ρεαλιστμού που βιώνει κανεις, όταν μεγαλώσει.

Όλα εδώ, με μπόλικη χρυσόσκονη, τυλιγμένα με ζάχαρη, με γεύση γλυκό κεράσι, με μυρωδιά τριαντάφυλλου και βανίλιας. Όλα εδώ, σε ένα ποτήρι, να τα πιείτε και να ευχαριστηθείτε.

Καλώς ήρθατε στον κόσμο τον δικό μου.

2 Δεκ 2009

Η αδερφή μου και εγώ....!!!!

Δεκαπέντε μήνες, δεκαεννιά μέρες και κάτι ώρες...
Αυτή είναι η διαφορά μας…
Δεν ξέρω αν ο θεός σε αυτό το διάστημα που μεσολάβησε από την γέννηση εμένα και της αδερφής μου αποφάσισε να αλλάξει την συνταγή και να βγάλει δύο τελείως διαφορετικά παιδιά παρ όλο που και τα δύο άνηκαν στην ίδια οικογένεια…

Η αλήθεια είναι ότι όταν γεννήθηκα εγώ ήμουν ένα ήσυχο ξανθό μωρό με μπούκλες η αδερφή μου πάλι ήταν ένα μικρό μελαχρινό μωρό με μαύρα ίσια μαλλιά γεμάτο γκρίνια.

Μεγαλώνοντας ήμουν τυχερή γιατί καθότι μεγαλύτερη έβαζα πρώτη τα φορέματα και τα παντελόνια και μετά ακολουθούσε και η αδερφή μου. Θυμάμαι τον εαυτό μου σαν ένα παιδί γεμάτο κατανόηση και συγκατάβαση η αδερφή μου δεν δεχόταν μύγα στο σπαθί της.

Στο σχολείο ήμουν μια μέτρια μαθήτρια και η αδερφή μου άριστη. Όταν αποφάσισα να ασχοληθώ σοβαρά με το σχολείο και τα γράμματα η αδερφή μου αποφάσισε να τα παρατήσει. Εκείνη ήταν καλή στα αρχαία και εγώ στα μαθηματικά.

Εκείνη ήταν φτυστός ο πατέρας μας και είχε το όνομα της γιαγιάς μας από την μεριά της μαμάς εγώ ίδια η μαμά μου και είχα το όνομα της γιαγιάς μου από του μπαμπά μου την μεριά. Ακόμα και εδώ είχαμε διαφορά.

Και οι διαφορές συνεχίζονται. Εκείνη λάτρης των τοπικών παραδόσεων και χορών συμμετείχε σε μπαλέτα, στο Λύκειο Ελληνίδων, πήγαινε εκδρομές για να χορέψει, πήγαινε σε φεστιβάλ σε εκδηλώσεις. Εγώ πάλι ποιο κλειστός τύπος απομονωνόμουν στα βιβλία και στον υπολογιστή μου.

Έμαθα να χορεύω 2-3 χορούς μόνο και μόνο επειδή μου προσέφεραν διασκέδαση και όχι επειδή πραγματικά ήθελα. Προτιμούσα τα μπαράκια και τις καφετέριες παρά τα παραδοσιακά γλέντια. Δεν μου άρεσε να τραγουδάω και την έβρισκα περισσότερο με τα νέα σουξέ της εποχής.

Δεν θυμάμαι ποτέ κανέναν να φωνάζει το όνομα μου ερχόμενος στο σπίτι μας. «Αννα, Άννα» φώναζαν όλοι. Πάντα ήταν η ψυχή της παρέας η δημοφιλής. Εγώ έπαιζα με τον γείτονα μου τον Δημήτρη αλλά και αυτόν τον κάναμε πέρα από νωρίς καθότι αγόρι και δεν μπορούσε να καταλάβει εμάς τα κορίτσια.

Όταν ήρθε και η Μαίρη στην γειτονιά τα πράγματα ήταν καλύτερα. Είχαμε γίνει 3 σαν αδερφές. Αχώριστες. Παίζαμε γραφεία, κούκλες και με τα χώματα μέχρι να σκοτεινιάσει…!!!

Μεγαλώνοντας οι διαφορές συνεχίζονται… Δεν ξέρω γιατί αλλά εμένα ένα αόρατο σύννεφο με χρυσόσκονες και πεταλούδες με ροζ και μωβ λουλούδια με κρατάει ακόμα και σήμερα ψηλά στον ουρανό και ονειρεύομαι….

Θέλω να παραμείνω μικρή, θυμάμαι τα παιδικά μου χρόνια και πολλές λεπτομέρειες γύρω από αυτά. Νοσταλγώ εκείνη την εποχή που ήμουν μικρή και ανέμελη και έπαιζα με την κούκλα με τα «30 αξεσουάρ».

Η αδερφή μου πάλι βιάστηκε να μεγαλώσει…!!! Από 25 χρονών αποφάσισε να παντρευτεί τον αγαπημένο της και να δημιουργήσει οικογένεια. Εγώ είμαι 29 τώρα και δεν το σκέφτομαι αυτό πάρα μόνο στα μακρινά μου όνειρα.

Εκείνη έχει ένα παιδί να φροντίζει και να του δίνει την προσοχή της. Έχω δύο υπολογιστές που μου τραβούν την προσοχή!!!

Ήμουν η δεύτερη στο χωριό που αγόρασα υπολογιστή, είχα μεγάλο καημό χωρίς να ξέρω καν να τον χρησιμοποιώ. Έβλεπα ότι θα υπήρχε μεγάλη εξέλιξη στους υπολογιστές τα χρόνια που θα ερχόντουσαν και φυσικά δεν έπεσα έξω…!!!

Η αντίδραση της αδερφής μου ήταν : «Μαρία, ξέρεις πόσα πράγματα θα παίρναμε με τα 500.000 δρχ που δώσαμε για να πάρουμε το σκατοκομπιούτερ σου;;;»  Βέβαια όταν της έβαζα να παίζει παιχνίδια ήταν η καλύτερη της και τότε ήταν σύμφωνη με την επιλογή μου. Τελικά της άρεσε ο υπολογιστής!!!

Είχε καταλάβει και η ίδια ότι θα έκανε την ζωή της εύκολη. Να ένα κοινό θα έλεγε κάποιος!!! Αλλά όχι…. Και σ αυτό είχαμε διαφορά. Εγώ ανακάλυπτα καινούρια κόλπα στον υπολογιστή από μόνη μου ήμουν δηλαδή κάτι σαν «εξερευνήτρια» εκείνη, από την άλλη μεριά ήθελε να της τα δείχνω εγώ όλα έτοιμα!!!

Ακόμα και σήμερα όταν κάτι δεν πάει καλά με τον υπολογιστή της σπάνια σπαταλάει την ώρα της στο πώς να βρει τρόπο να το διορθώσει. Απλώς κάνει ένα τηλέφωνο σε μένα και αν το ξέρω έχει καλώς… Αλλιώς;;; Να σπάσω το κεφάλι μου να το βρω… Να λύσω το πρόβλημα της.

Επίσης στην δουλειά, εκείνη αρκείται να κάνει δουλειές διεκπεραίωσης εγώ θέλω να κάνω κάτι πιο δημιουργικό. Εκείνη δέχεται εντολές ενώ θέλω να διατάζω εγώ. Εκείνη δεν θέλει πολλές ευθύνες και βάσανα πάνω από το κεφάλι της εγώ είμαι όπου υπάρχει η αγγαρεία.

Στις σπουδές μας εκείνη τα παράτησε νωρίς και τώρα όπως λέει έχει μετανιώσει εγώ ακόμα σπουδάζω και δεν βλέπω χρονικό τέλος σε αυτό. Είμαι οπαδός της δια βίου μάθησης!! Πιστεύω ότι την γνώση όταν δεν την καλλιεργείς είναι σαν το λουλούδι που δεν το ποτίζεις… «Ξηραίνεται» είναι άχρηστη.

Η αιώνια απορία της: Πότε επιτέλους θα σταματήσεις να σπουδάζεις; Πότε θα δουλέψεις; Λες και είναι τυφλή δεν βλέπει ότι δουλεύω. Για την αδερφή μου η έννοια δουλειά σημαίνει γραφείο-υπάλληλος-ωράριο-άδειες-κοπάνες όπως για τους περισσότερους δηλαδή.

Εγώ έμαθα από μικρή ότι η δουλειά είναι μια ευρύτερη έννοια, ότι δουλεύω ακόμα και τις αργίες αν χρειαστεί ότι δουλεύω εκτός του 8ώρου και δουλεύω και την νύχτα και τα μεσάνυχτα αν χρειαστεί. Ότι αρκεί ο υπολογιστής μου και η σύνδεση με το ιντερνέτ και δουλεύω. Δεν είναι απαραίτητο να πηγαίνω κάπου σε κάποιο γραφείο αλλά το πιο σημαντικό δεν μπορώ να κάνω κοπάνα.

Και οι διαφορές συνεχίζονται και δεν έχουν τελειωμό. Είμαστε όμως αδερφές και δεν θα μπορούσα να φανταστώ πως θα ήταν η ζωή μου χωρίς την αδερφή μου και χωρίς αυτόν της τον χαρακτήρα.

Νομίζω τελικά ότι αυτές οι διαφορές είναι που μας συμπληρώνουν. Ότι δεν έχει η μία το έχει η άλλη…!! Με αυτόν τον τρόπο δίνουμε λύση σε όλα μας τα προβλήματα.

Παρόλο  που πολλές φορές τσακωνόμαστε και διαφωνούμε σε πολλά πράγματα και οι θεωρίες μας για την ζωή και την ευτυχία είναι εκ διαμέτρου αντίθετες δεν παύουμε να αγαπάμε η μία την άλλη….  Η αδερφή μου είναι ότι πιο σημαντικό έχω στην ζωή μου μετά την μαμά μου.

Έχουμε περάσει πολλά μαζί από μικρές και έχουμε γίνει και οι δύο δυνατές. Στηριζόμαστε στα δικά μας πόδια και είμαστε ανεξάρτητες από πολύ μικρές. Ούτε για μία στιγμή δεν τσακωθήκαμε σοβαρά και καθότι μεγαλύτερη πάντα τις έδινα συμβουλές.

«Άννα, να ξέρεις ότι είμαι πολύ περήφανη που είσαι η αδερφή μου ελπίζω να καταφέρω και εγώ να σας κάνω υπερήφανους και να σας δώσω περισσότερες χαρές παρά πίκρες στο άμεσο μέλλον όπως κάνεις και εσύ…!!!!  Σ αγαπώ πολύ.»





20 σχόλια:

Anna Chalkia είπε...

Τέλειο!!!!!!
όπως πάντα βάζεις πολλή φαντασία, ξεθάβεις ένα σωρό απίστευτα πράγματα που είναι όμως πράγματα του παρελθόντος. Θυμάσαι απίστευτες λεπτομέρειες κι έχεις ένα μοναδικό τρόπο να τις συνδέεις!!!!!!!!!!
πολύ ωραίο και συγκινητικό...

Pipitsa konstandinidoy είπε...

ki esy griniazes panta kai.. evazes to daktilo sto stoma....den to thimase????????????/

Anna Chalkia είπε...

Μπράβο ρε Πιπίτσα, αποκατέστησες την αλήθεια!

Pipitsa Konstandinidoy είπε...

thymasai ti polemos egine gia afton ton ypologisti?????otan ton xefortonane sti panagia???

Kalliope Pahountis είπε...

Para poli oreo ke singinitiko! Mou thimizi kati apo ton eafto mou opos ke poles anagnostries pou exoun aderfes , tha niothoun to eidio. Poli spania vriskis dio aderfes apolita omies ston xaraktira, ke na min filonikoun. Alla oso eiparxi agapi kamia diafora den mporei na mbe anamesa tous!

Fay Vogiatzis είπε...

mbravoo..genikos oles h gunaikes griniazoun.. alles perissotero alles ligotero.. den exei na leei.. pantws siginithika.. egw pou den exw adelfia genikotera.. pisteuw oti einai to pio iero.. k etsi tha prepei panta ta adelfia na einai panta konta.. xairomai otan blepo adelfia agapimena!!

Dora Kουλουμπή-Μανατάκη είπε...

ΔΙΑΒΆΖΟΝΤΑΣ ΤΟ ΝΟΜΙΖΑ ΟΤΙ ΤΟ ΕΓΡΑΨΑ ΕΓΩ...ΧΑΧΑ ΜΑΡΙΑ ΜΟΥ ΔΕΝ ΕΙΣΑΙ ΜΟΝΗ ΣΟΥ .....ΕΙΜΑΙ ΚΙ ΕΓΩ ΠΟΛΥ ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΗ ΠΟΥ ΕΧΩ ΜΙΑ ΑΔΕΡΦΗ ΤΟΣΟ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΑΠΟ ΜΕΝΑ ΚΑΙ ΠΟΥ ΤΗΝ ΑΓΑΠΩ ΑΚΡΙΒΩΣ ΓΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ.... ΜΕ ΣΥΓΚΙΝΗΣΕΣ ΠΟΛΥ.....ΜΠΡΑΒΟ!!!!

Ανώνυμος είπε...

παντα ετσι δεμενες... χρονια πολλα

Nikos Zavolas είπε...

Μαρία, όσο αφορά τον τρόπο που γράφεις, μου αρέσει και στο έχω γράψει !
Εκπλήσομαι ομως και με τα θέματα που καταποιάνεσαι !
Καθημερινά, απλά που τα γνωρίζεις και τα ζεις.
Αυτή είναι και η διαφορά , το να γνωρίζεις τι γράφεις !!
Μου άρεσε πολύ το κείμενο σου και με συγκίνησε πολύ.... Περισσότερα
Είναι ένα τρυφερό κείμενο από τα λίγα που γράφονται και εσύ μια ευαίσθητη συγγραφέας !!!
Σε ευχαριστώ που το μοιράστηκες μαζί μου .

Christiana Theoharidi είπε...

ego pali pou exw aderfo?????????????? ti ton kanw?

Nia Hapsis είπε...

POS TA KATAFERNEIS PANTA KAI ME SIGKINEIS DEN MPORO NA TO KATALAVO.TO KEIMENO SOU EINE POLI ORAIO KAI I ANNA PREPEI NA EINE POLI XAROUMENI POU SE EXEI GIA ADERFI.SINEXISE ETSI.FILAKIA.

Irene Christodoulakis είπε...

apla teleio...den exw na pw kati allo♥ ♥ ♥

George Irene είπε...

Πολύ ωραία Μαρία μου,όσο για το ότι είστε διαφορετικές με την Αννα, νομίζω ότι είστε και οι δυο υπέροχες ,κάθε μια με το δικό της τύπο

George Irene είπε...

ΥΣ. Γράφε πιο συχνά!

Maria Diakou είπε...

maraki moy gia akoma mia fora egrapses..... poly wreo keimeno...... h annoula vevea einai ekpliktiko koritsi... egw pantws an hsoun adelfh mou tha hmoun poly yperifanh gia sena..... kathe anthropos exei ta dika tou kala k esy exeis polla apo ayta,,,, filia glyka

03 Δεκεμβρίου στις 3:33 μ.μ.

Varvara Kalliakouda είπε...

poli sigkinitiko!eiste kai oi duo uperoxes!!kai egv theorw oti h aderfi mou einai kai h kaliteri mou fili!

03 Δεκεμβρίου στις 5:54 μ.μ.

Maria Kleio Lapidaki είπε...

bravo re maraki! alli mia pou sugkinises! kai den exw kai aderfi fantasou!
wste etsi annoula, e? ta theleis ola etoima. xmmmmm!
filakia kai stis duo sas!!!

03 Δεκεμβρίου στις 9:26 μ.μ.

Anastasia Skoullou είπε...

We have many things in common ;)


04 Δεκεμβρίου στις 12:41 μ.μ.

Mary Stavrakis Papayiannis είπε...

Congratulations Maria, very sweet and beautiful gift to your sister for her nameday..na tin xerese..perhaps you are opposites in looks and in character, but you are one in your feelings and love for one another and your Mom..she has raised two very lovely young women..thanks for giving us a little insight into your sisterly world..take care always..


10 Δεκεμβρίου στις 6:53 μ.μ.

Facebook είπε...

Αρέσει στους:
Anna-maria Pouzoukaki
Varvara Kaliakouda
Maria- Dimitra Pakaki
George Liristis
George Irene
Sophia Spanomanoli
Kalliopi Hatziantoniou-Mikros Faye Vogiatzis
Fragitsa Kamaratou
Kalliopi Pahountis
Mihalis- Nectarios Vasiliotis Anna Chalkia
Irene Gerap
Pipitsa K Konstantinidou
Zoe Amanezi Bouzos
Rinoula Mantinaou