Welcome

Εδώ θα βρείτε σκέψεις, όνειρα, ελπίδες, φιλοδοξίες, ανησυχίες και πολύ στρες. Έναν κόσμο που ισορροπεί ανάμεσα στην φαντασία και στην πραγματικότητα.

Τις μεγάλες αντιθέσεις και τα αντικρουόμενα συναισθήματα.

Εδώ θα βρείτε παιδικές φαντασιώσεις και την βαρβαρότητα του ρεαλιστμού που βιώνει κανεις, όταν μεγαλώσει.

Όλα εδώ, με μπόλικη χρυσόσκονη, τυλιγμένα με ζάχαρη, με γεύση γλυκό κεράσι, με μυρωδιά τριαντάφυλλου και βανίλιας. Όλα εδώ, σε ένα ποτήρι, να τα πιείτε και να ευχαριστηθείτε.

Καλώς ήρθατε στον κόσμο τον δικό μου.

24 Απρ 2008

Λίγα λόγια για τον τόπο μου....ΚΑΡΠΑΘΟΣ





Η Κάρπαθος είναι μετά τη Ρόδο, το δεύτερο σε έκταση νησί της Δωδεκανήσου.

Βρίσκεται ανάμεσα στη Κρήτη και Ρόδο, στο πέλαγο που από την αρχαιότητα πήρε το όνομα του απ' αυτήν "Καρπάθιο Πέλαγος".

Η γεωγραφική θέση του νησιού είναι σημαντική, αφού αποτελεί βασικό κρίκο της νησιώτικης γέφυρας που ενώνει την Κρήτη με τη Μικρασία και με τη μακρόστενη κορμοστασιά της δεσπόζει στις νοτιοανατολικές πύλες του Αιγαίου.


Στην Κάρπαθο υπάρχουν 12 χωριά. Αυτά είναι τα εξής: Πηγάδια, Απέρι, Βωλάδα, Όθος, Πυλές, Αρκάσα, Φοινίκι, Μενετές, Μεσοχώρι, Σπόα, Διαφάνι και Όλυμπος. Από αυτά το τελευταίο, -την Ολυμπο- πολλοί την έχουν χαρακτηρίσει σαν ολοζώντανο λαογραφικό μουσείο λόγω της ιδιαιτερότητας της οποίας έχει. Εκεί οι γυναίκες ακόμα "ζυμώνουν" το ψωμί τους και φοράνε την παραδοσιακή φορεσιά το "Καβάϊ" .




Το χωριό μου είναι το Όθος.




Το Όθος συχνά χάνεται στα σύννεφα, καθώς είναι το ψηλότερο χωριό της Καρπάθου σε 510 μέτρα υψόμετρο. Αυτό κάνει τα αμφιθεατρικά κτισμένα σπίτια του να διαθέτουν πανοραμική θέα προς την πρωτεύουσα Κάρπαθος. (βλέπε φώτο)

Παραδοσιακά σπίτια υπάρχουν σε όλα τα χωριά, αλλά εδώ μπορεί ο επισκέπτης να θαυμάσει το βοτσαλωτό δάπεδο, το ξυλόγλυπτο σουφά, τα υφαντά, τα κεντήματα και τα άλλα στολίδια με την ησυχία του, αφού ένα από αυτά τα σπίτια λειτουργεί ως μουσείο.


Στο Όθος υπάρχει επίσης και η πρώτη βιβλιοθήκη της Καρπάθου που προς το παρόν δεν λειτουργεί για το ευρύ κοινό. Περιέχει χιλιάδες τόμους Ελληνικών και ξενόγλωσσων βιβλίων καθώς επίσης και μεγάλη ποικιλία σε cd και εκπαιδευτικά dvd.


Στον ίδιο χώρο στεγάζεται και το βεστιάριο του ιστορικού πλέον συλλόγου <<εργασία & χαρά>> υπάρχουν περίπου 10 φορεσιές παραδοσιακές (κατωχωρίτικες και Καβάϊ) όπου χρησιμοποιούνται σε εκδηλώσεις του συλλόγου εντός και εκτός Καρπάθου.


Σε διπλανή αίθουσα στεγάζεται το λεγόμενο "κέντρο νεότητας" όπου εκεί υπάρχουν 5 σύγχρονοι υπολογιστές συνδεδεμένοι στο internet. Υπεύθυνοι για την λειτουργία του κέντρου με την σειρά που υπήρξαν είναι η Μαρία Χαλκιά, Χρήστος Καμπούρης, Σοφία Βασιλειώτη και Μανώλης Πρωτόπαπας. Στον συγκεκριμένο χώρο ο κάθε ένας μπορεί να <<σερφάρει>> στο διαδίκτυο πληρώνοντας ένα μικρό αντίτιμο


Το Δημοτικό σχολείο φιλοξενεί περίπου 10 παιδιά φέτος. Επίσης υπάρχει και το νηπιαγωγείο που φιλοξενεί παιδιά και από γειτονικά χωριά. Αξίζει να αναφέρω ότι τόσο το Δημοτικό όσο και το Νηπιαγωγείο έχουν σοβαρές ελλείψεις. Η πιο σημαντική έλλειψη είναι σε παιδιά αλλά αυτό το πρόβλημα θέλει εκτενέστερη ανάλυση. Επίσης οι ελλείψεις παρουσιάζονται σε υλικά αγαθά. Πχ θέρμανση, υπολογιστές νέας τεχνολογίας, σύγχρονοι μέθοδοι διδασκαλίας, συμμετοχή σε προγράμματα κ.α. Γι αυτό προτείνω σε όσους Οθείτες διαβάζουν αυτό το άρθρο να μεριμνήσουν ώστε να δοθεί και κάποια δωρεά στα σχολεία.


Ο Αρης είναι η επίσημη ερασιτεχνική ομάδα του χωριού. Συμμετέχουν ντόπιοι αλλά και όσοι έχουν Οθείτικη καταγωγή. Κάθε καλοκαίρι ξεκινάει το τοπικό πρωτάθλημα και ο Αρης έχει φέρει αρκετές φορές το κύπελλο στο χωριό δίνοντας μεγάλη χαρά σε μας του Οθείτες. Τα τελευταία χρόνια γίνεται μια μεγαλειώδης προσπάθεια ώστε να αποκτήσουμε γήπεδο, γι αυτόν τον λόγο έχει αγοραστεί οικόπεδο και έχουν ξεκινήσει οι εργασίες. (όποιος γνωρίζει περισσότερα ας μου γράψει στα σχόλια)


Το Όθος έχει δύο καφενεία ενώ παλιότερα υπήρχε πιτσαρία, ταβέρνα και ένα ιστορικό μπαράκι η <<Πασαρέλα>> που ακόμα το θυμόμαστε και το αναπολούμε εμείς που προλάβαμε έστω και λίγο να το ζήσουμε. Το πραγματικό όμως στολίδι του χωριού είναι το συντριβάνι και η βρύση με το τρεχούμενο νερό που βρίσκεται στην "Παναγία".

Στο Όθος ανήκουν οι Στες, μια περιοχή με περιβόλια και νερά. Εκεί, οι Οθείτες έχουν τα περβόλια αλλά και τα εξοχικά σπίτια τους ή αλλιώς "σταύλους" Ο Αγιος Παντελεημονας είναι η μεγαλύτερη εκκλησία που γιορτάζεται κάθε καλοκαίρι στις 26-27-28/7. Ένα τριήμερο πανηγύρι όπου εκεί οι Οθείτες δείχνουν την φιλοξενία και την αγάπη τους σε ντόπιους αλλά και "ξένους" προσφέροντας άφθονο φαγητό και κρασί δωρεάν.


Ακόμα εξοχές του Όθους είναι οι Κάλλενες όπου εκεί υπάρχει το ξωκλήσι του Αγίου Σημεών το οποιο γιορτάζει στις 31/8 πάλι με παραδοσιακό φαγητό, κρασί και χορό δωρεάν. Τέλος η <<Αγία Βαρβάρα>> είναι μια μικρότερη εξοχή με περβόλια και νερά λίγο πιο έξω από τις Στες.


Όσοι είστε από την Κάρπαθο είμαι σίγουρη ότι θα γνωρίζετε την φιλοξενία, την απλότητα και την καλοσύνη των Οθειτών. Όσοι απλά τα διαβάσατε νομίζω ότι είναι καιρός να μας επισκεφτείτε.....


Καλώς ήρθατε....!!!!!

28 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
Ανώνυμος είπε...

Εκτός των αλλων το Όθος, αυτό το ορεινό χωριό απέχει λίγα χμ δυτικά από το Απέρι, 12 χμ βορειοδυτικά των Πηγαδιών, σε ύψος 500μ και προσφέρει θαυμάσια θέα στη θάλασσα και στο νοτιοδυτικό τμήμα της Καρπάθου. Έχει περίπου 400κάτοικους το χειμώνα και περιπου 1000 το καλοκαίρι.

Η ομορφιά του Όθου αυξάνεται από τα πολλά παραδοσιακά σπίτια βαμμένα σε λιλά και άσπρο χρώμα, δημιουργώντας έτσι ένα σκηνικό μοναδικής ομορφιάς.

Ο Όθος είναι γνωστός για το γλυκό κόκκινο κρασί του, τις θαυμάσιες ταβέρνες του και τα πανηγύρια του.

8 με 10 πανηγύρια οργανώνονται κάθε χρόνο στο χωριό, με ποιο σημαντικό εκείνο του Αγίου Παντελεήμονα (στις Στες) , που προσελκύει όλους τους κάτοικους του νησιού και κρατάει τρεις μέρες. Υπάρχουν και διαθέσιμα καταλύματα σε αυτό το υπέροχο χωριό

Ανώνυμος είπε...

ΟΘος.... Το καλύτερο χωριό. οεο
The best.!!!
Christy

Ανώνυμος είπε...

Oύλοι οι Οθείτες χαίρουται οσά θα ξημερώσει. Όλη τη νύχτα κλέβουσει και την ημέρα τρώσει. χαχα

Christy_othos.

Ανώνυμος είπε...

othos THE BEST!!!....<3.......
ARHS OTHOUS OEOEO
Γαουρόλακος=Απέρι
Ελάτε να δείτε πως γ@@@ οι κραμπάες!!!!

Sofialena Tsougr.

Ανώνυμος είπε...

Ena erimo xorio apo to leou Spoa
apou xei pente anthropous kai 500 zoa. xaaxaxa

Eis to piliatiko xorio eis to nekrotafeio kai pothamenos na vretho tha sikotho na fio. xaxaxa

Ανώνυμος είπε...

Καλή αρχή. Θα θελα περισσότερες φωτογραφίες και κείμενα για το Οθος. Δεν είναι η μόνη εξοχή οι Στες. Προς το παρόν είναι ωραία η προσπαθεια.

Ανώνυμος είπε...

Μια γλυκειά καλησπέρα στην Κάρπαθο από τη Νισυρο. Χαίρομαι που αυξάνονται οι Δωδεκανήσιοι bloggers. Ευχομαι καλή δύναμη και εμπνεύσεις τώρα που ξεκινάς τις εγγραφές. Φιλιά

Ανώνυμος είπε...

Ευχαριστώ πολύ για τα σχόλια σας. Θα εμπλουτίσω περισσότερο το κείμενο αφού σας αρέσει και υπόσχομαι να βάλω και περισσότερες φωτογραφίες στο μέλλον.

Ελπίζω να βρείτε ενδιαφέρονται και τα υπόλοιπα αρθράκια. Περιμένω και άλλα σχόλια και ιδέες.
ΜΧ

Ανώνυμος είπε...

.......VRE MARIA TIN OREKSI SOU EIXAME VRADIATIKA NA KANOUME KAI
''SXOLIA'' AXAXAAXA



BB

Ανώνυμος είπε...

Βρε Μαρία γράψε και για τον Αρη την ομάδαρα μας.

Ανώνυμος είπε...

Επίσης δεν έγραψες τίποτα για την υπέροχη μαγειρική που έχει αναδείξει ο Μαμαλάκης. Ακόμα το Διαφάνι και η Όλυμπος είναι χωριά με ξεχωριστή σημασία.

Μαρία είπε...

Οπως θα καταλάβατε εμπλούτισα περισσότερο το κείμενο και ελπιζω να σας αρέσει. Θα ήθελα εδώ να σημειώσω ότι το συγκεκριμένο άθρο είναι μια μικρή ξανάγηση στην Κάρπαθο και ειδικά στο Όθος. Επομένως είναι λίγο δύσκολο να γράψω πολλές λεπτομέριες όπως πχ για μαγειρική κ.α που μου αναφέρετε. Δεν το κάνω γιατί πολύ απλά δεν είναι αυτός ο σκοπός του blog μου. Υπάρχουν αρκετά περιοδικά και web sites που μπορειτε να ανατρέξετε για περισσότερες πληροφορίες. Ευχαριστώ

Ανώνυμος είπε...

πολύ ωραιο Μαρία τώρα που έγραψες περισσότερα για το Όθος. Ξέχασες μερικά ακόμα όμως θα σου τα πω από κοντά.

Unknown είπε...

Ωραία η Κάρπαθος...

Ανώνυμος είπε...

1ον O Άρης είναι επαγγελματική και όχι ερασιτεχνική.
2ον Ο Άρης έχει πάρε το κύπελλο μόνο δύο φορές. Τελευταία φορά ήταν το 1995.

Ανώνυμος είπε...

Είχαμε και γυναίκα πρόεδρο του Αρη το ξέρεις Μαρία?? Ητανε το "ΦΩΤΕΙΝΙΩ" στα νιάτα της.

Μαρία είπε...

Σοφία...
Φυσικά και το ξέρω ότι το Φωτεινιώ ήταν πρόεδρος του Αρη κάποτε. Αφού ακόμα το λέει και υποστηρίζει ότι όλοι οι νεαροί εκείνης της εποχής "στεκόντουσαν σούζοι" μπροστά της. Δεν ξέρω αν κατάφερε να πάρει κανένα κύπελο όμως...!!!

Ο Αρης επιμένω πως είναι ερασετεχνική ομάδα. Αγνωστε αν μπορείς να μου αποδείξεις το αντίθετο μόνο τότε θα συμφωνήσω μαζί σου. Δεν νομίζω πως έχουμε στα χωριά επαγγελματικές ομάδες.

Ανώνυμος είπε...

Ενδιαφέρουσα Μαράκι η " ξενάγηση " στό χωριό μας. ΟΘΟΣ ΧΑΡΑ ΚΑΙ ΠΟΘΟΣ. Πιστεύω πως η Ελληνική επαρχία είναι η μοναδική ελπίδα για όσους θέλουν να ζήσουν πιό ανθρώπινα. Αποκέντρωση. Όλο και περισσότεροι νέοι εγκαταλείπουν το κλεινό άστυ, και μετοικούν στήν Ελληνική ύπαιθρο. Όπως θα ξέρεις η ζωή στήν πρωτεύουσα, την συμπρωτεύουσα και τις μεγαλουπόλεις της πατρίδας μας, έχει καταντήσει αφόρητη. Κίνητρα υπάρχουν, τομείς επαγγελματικής δραστηριοποίησης επίσης υπάρχουν. Συγκεκριμένα το νησί μας, και ειδικώτερα το Όθος αποτελούν αμφότερα ιδανικές προτάσεις για όσους σοβαρά σκέπτονται την αποκέντρωση. π.Μιλτιάδης

Ανώνυμος είπε...

APERI 4 EVERRRR....PROTEAS 4 EVER AND EVER!!OEOEOE :p ... E ENTAXEI KALI EINAI KAI I VALODA.... :)

Ανώνυμος είπε...

kala ola auta vrre maria mou den(((antilegw))) polu wrraia alla ksexase to pio sumavtiko sto blog sou prepei na to omorfinis ligo me merikes pic p.x. vale merikes apo anthrwpous kai pio sugekimena na valeis ths kopeles tou othous an theleis nai exei tourismo to nhsi kai polous fun to blog sou aaaaaaa NA MHN KSEXASW KAI OPOIS EXEI PARAPANW EDW NA ERTHEI NA TOU TO LUSW!!!!!! OTHOS GIA PANTA!!!! OPOU KAI NA PAW OPOU KAI NA VRETHW NA KSEREIS OTHOS PANTA THA S'AGAPWWWWWWWW!!!!!!!!OTHOS PERIFANO XWRIO KORONA TOU MPONENTI POU VGAZEIS NEOUS DIALEXTOUS KAI ANTEXOUNE STO GLENTI!!!!(pou eipe kai mia psuxh kapote) auta eixa na pw!!!! FILKAKIA SE OLOUS......

Ανώνυμος είπε...

Δυστυχώς φέτος φτάσαμε (ο Αρης η ομάδα μας) κοντά στον τελικό αλλά για λίγο χάσαμε την ευκαιρία. Πολύ λυπηθήκαμε εμεις οι Οθείτες.

Ανώνυμος είπε...

ΑΑΑΑΑΑΧΧΧΧΧΧ Αυτός ο Φραγκιός παράλιγο και θα το είχε βάλει το ερημο γκολ και θα νικούσαμε!!!!!

Ανώνυμος είπε...

ααα ρε Μαρία που την θυμήθηκες την Πασαρέλα... δεν λέω ότι γινόνταν κάτι κακό εκεί αλλά δεν νομίζω ότι είναι σωστο να υπάρχουν μπαράκια στα χωριά που είναι δύο κούκοι.

Ελπίζω να μην ανοίξει κανείς άλλος μπαρ στο χωρίο από εδώ και στο εξής. Για τα παιδιά μας πρώτα απ όλα...

Ανώνυμος είπε...

Οσον αφορά το γήπεδο του Όθους.... το οικοπεδο είναι αγορασμένο και ανήκει στον Αρη.

Τον τελευταίο καιρό ο προεδρος του χωριού και κάποιοι συλλόγοι επιμένουν αντί για γήπεδο να γίνει λιμνοδεξαμενή.

Στο τι θα καταλήξουν δεν ξέρω. γενικά υπάρχει μια διαφωνία....

Ανώνυμος είπε...

Μαρία έχω μεγάλη συλλογή από επιστημονικά περιοδικά και CD's τα οποία θέλω να διαθέσω στην "εργασία και χαρά" ή στο κέντρο νεότητας που ήσουν υπεύθυνη για κάποιο διάστημα.

Μήπως θα μπορούσες να με βοηθήσεις για το που να απευθυνθώ και ποιούς να ρωτήσω αν τα θέλουν πραγματικά ή νομίζείς θα πάνε χαμένα??

Ανώνυμος είπε...

poli oraio to nisi sou pote tha mas filokseniseis... apo paralies ti leei????

Μαρία είπε...

Το νησί μου είναι πολύ ωραίο όχι μόνο το καλοκαίρι αλλά και το Πάσχα που πλησιάζει....!!! Όσοι πιστοί προσέλθετε...

Θα ήμουν γραφική αν αρχιζα να λέω για το πόσο όμορφες παραλίές έχει γι αυτό σταματώ εδω λέγοντας ότι αυτό εννοείται....